Εκτύπωση

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΦΙΛΕΤΟΥ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΕ ΣΚΟΥΡΟ ΖΩΜΟ

Γράφτηκε από τον/την Georgia. Δημοσιευμένο στη κατηγορία Συνταγές και κρασιά

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΦΕΤΕΣ ΧΟΙΡΙΝΟΥ ΦΙΛΕΤΟΥ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΕ ΣΚΟΥΡΟ ΖΩΜΟ ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ & ΠΟΥΡΕ ΑΡΑΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι
  • 4 μεγάλα πράσα καλά καθαρισμένα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2 σελινόριζες
  • 3 κρεμμύδια
  • 3-4 κουτ βούτυρο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια σαν μπουκίτσες. Κόβετε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόβετε το σέλινο, καθαρίζετε τις σελινόριζες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας καλά. Μόλις ροδίσει προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.


Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα χοντροκομμένα πράσα, το ψιλοκομμένο σέλινο και τις σελινόριζες, ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα.


Λίγο προτού σερβίρετε περιχύνετε με το λεμόνι
Σημείωση. Σε μια πιο δημιουργική έκδοση της συνταγής μπορείτε να αβγοκόψετε το φαγητό ανακατεύοντας το λεμόνι με 2 χτυπημένα αβγά.

ΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα είναι η Μαλαγουζιά, που τη βλέπουμε να φυτεύεται όλο και πιο συχνά από όλο και περισσότερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Ένα κρασί από αυτήν προτείνουμε για αυτό το πιάτο. Όντας λευκό ταιριάζει με το όχι έντονα κόκκινο κρέας του χοιρινού, ενώ τα βοτανικά αρώματα της ποικιλίας θα δέσουν με το πράσο και τα μυρωδικά. Ανάλογα με την ετικέτα, κάποιες μαλαγουζιές έχουν και την απαραίτητη για το πιάτο λεμονάτη οξύτητα, που θα ολοκληρώσει το ταίριασμα με το λεμόνι ή το αυγολέμονό του.

Εκτύπωση

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

Γράφτηκε από τον/την Georgia. Δημοσιευμένο στη κατηγορία Συνταγές και κρασιά

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι
  • 4 μεγάλα πράσα καλά καθαρισμένα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2 σελινόριζες
  • 3 κρεμμύδια
  • 3-4 κουτ βούτυρο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια σαν μπουκίτσες. Κόβετε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόβετε το σέλινο, καθαρίζετε τις σελινόριζες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας καλά. Μόλις ροδίσει προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.


Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα χοντροκομμένα πράσα, το ψιλοκομμένο σέλινο και τις σελινόριζες, ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα.

Λίγο προτού σερβίρετε περιχύνετε με το λεμόνι
Σημείωση. Σε μια πιο δημιουργική έκδοση της συνταγής μπορείτε να αβγοκόψετε το φαγητό ανακατεύοντας το λεμόνι με 2 χτυπημένα αβγά.

ΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα είναι η Μαλαγουζιά, που τη βλέπουμε να φυτεύεται όλο και πιο συχνά από όλο και περισσότερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Ένα κρασί από αυτήν προτείνουμε για αυτό το πιάτο. Όντας λευκό ταιριάζει με το όχι έντονα κόκκινο κρέας του χοιρινού, ενώ τα βοτανικά αρώματα της ποικιλίας θα δέσουν με το πράσο και τα μυρωδικά. Ανάλογα με την ετικέτα, κάποιες μαλαγουζιές έχουν και την απαραίτητη για το πιάτο λεμονάτη οξύτητα, που θα ολοκληρώσει το ταίριασμα με το λεμόνι ή το αυγολέμονό του.

Εκτύπωση

MOUSSE ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΓΚΟ

Γράφτηκε από τον/την Georgia. Δημοσιευμένο στη κατηγορία Συνταγές και κρασιά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 μερίδες

  • 1 κιλό πουρέ κάστανο
  • 100 κ. ε μαύρο ρούμι
  • λίγη βανίλια
  • 200 κ.ε γάλα
  • 8 φύλλα ζελατίνης
  • 1 κιλό σαντιγί χωρίς ζάχαρη
  • 250 γρ. διάφορα φρούτα
  • 150 γρ. σάλτσα μάνγκo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • Αραιώνουμε τον πουρέ κάστανο στο μίξερ ρίχνοντας το ρούμι, τη βανίλια και το γάλα αφού το έχουμε ζεστάνει
  • Κατόπιν προσθέτουμε τη ζελατίνη αφού πρώτα την έχουμε μαλακώσει στο νερό και στο τελος τη σαντιγύ
  • Φορμάρουμε το mousse κάστανο σε μικρή φόρμα, το τοποθετούμε στο πιάτο και ρίχνουμε τη σάλτσα μάνγκο.
  • Γαρνίρουμε με φρούτα της αρεσκείας μας

ΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
προτείνεται ένα γλυκό κρασί Ο.Π.Ε. Σάμος, από την ποικιλία Μοσχάτο, παλαιωμένο, με αρώματα κακάο και αποξηραμένων φρούτων, που ταιριάζουν με το κάστανο και τη σάλτσα μάνγκο αντίστοιχα.