Εστιατόρια Ελλάδα

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι
  • 4 μεγάλα πράσα καλά καθαρισμένα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2 σελινόριζες
  • 3 κρεμμύδια
  • 3-4 κουτ βούτυρο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια σαν μπουκίτσες. Κόβετε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες. Ψιλοκόβετε το σέλινο, καθαρίζετε τις σελινόριζες και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Τρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρέας καλά. Μόλις ροδίσει προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.


Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα τα χοντροκομμένα πράσα, το ψιλοκομμένο σέλινο και τις σελινόριζες, ανακατεύετε, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν, αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και να πήξει η σάλτσα.

Λίγο προτού σερβίρετε περιχύνετε με το λεμόνι
Σημείωση. Σε μια πιο δημιουργική έκδοση της συνταγής μπορείτε να αβγοκόψετε το φαγητό ανακατεύοντας το λεμόνι με 2 χτυπημένα αβγά.

ΟΙΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα είναι η Μαλαγουζιά, που τη βλέπουμε να φυτεύεται όλο και πιο συχνά από όλο και περισσότερους οινοπαραγωγούς της χώρας. Ένα κρασί από αυτήν προτείνουμε για αυτό το πιάτο. Όντας λευκό ταιριάζει με το όχι έντονα κόκκινο κρέας του χοιρινού, ενώ τα βοτανικά αρώματα της ποικιλίας θα δέσουν με το πράσο και τα μυρωδικά. Ανάλογα με την ετικέτα, κάποιες μαλαγουζιές έχουν και την απαραίτητη για το πιάτο λεμονάτη οξύτητα, που θα ολοκληρώσει το ταίριασμα με το λεμόνι ή το αυγολέμονό του.