Εκτύπωση

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ TON MICHEL ROUX ΣΤΟ AVENUE BISTRO&BAR

Δημοσιευμένο στη κατηγορία Είδαμε Γευτήκαμε

Στο δημοσιογραφικό γεύμα του Avenue Bistro&Bar ο Michel Roux μας  ταξίδεψε με τις εμπνευσμένες προτάσεις του  σε μια μελωδία γεύσης και  στα άδυτα των Michelin πιάτων...

Παρακολουθήσαμε σε αυτή μας τη γευστική συνάντηση, ένα μάθημα γαστρονομικής κουλτούρας  απο τον  παγκοσμίου φήμης Michel Roux  και τον  σέφ Ηλία Καριώτογλου, δυο φορές φιναλίστ της υποτροφίας Roux και επικεφαλής απο το 2013 στην κουζίνα  του Avenue Bistro & Bar του Metropolitan Hotel στην Αθήνα.

Το καλοσώρισμα απο τον Michel Roux... εγκάρδιο, φιλικό και  ζεστό. Χαμογελαστός, προσιτός και απλός με έντονη προσωπικότητα, σε προσκαλεί στην κουζίνα του, να μπείς, να δείς, να ακουμπήσεις, να μάθεις. Μπορείς απλά να περνάς ώρες μαζί του, μαθαίνοντας τα μυστικά των πιάτων που προετοιμάζει μπροστά σου,  κάποιες στιγμές με παιχνιδιάρκη διάθεση.


Το γευστικό του καλωσόρισμα ...η σαμπάνια Michel Roux μαζί με  Amuse buches απο δαχτυλιδένια καναπεδάκια με  αγγούρι γαρίδες και coctail sauce, Μπισκοτένιο στικάκι σαρδέλας και Σουδένιες μπαλίτσες τυριού, ήταν σκέτη απόλαυση στον ουρανίσκο και μια ευχάριστη προετοιμασία για το τι θα επακολουθούσε.

 

Το πρώτο ορεκτικό «Braised shoulder of lamb set m consommme with seasonal vegetables», έχοντας την υφή ενός πηχτού ζελέ από ωμοπλάτη αρνιού σιγοβρασμένο με λαχανικά εποχής, χαρούμενο σε εμφάνιση και ιδιαίτερη χροιά στο στόμα,  ήταν ένα family plate συνταγή του πατέρα του Roux, όπως μας είπε ο κορυφαίος chef,  που εναλλακτικά αντί για αρνί μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοτόπουλο ή μοσχάρι.

 

Ευρηματικός ήταν και  ο συνδιασμός της κρύας σούπας απο αβοκάντο με την αφράτη υφή και το σορμπέ τομάτας στη μέση.Ένα υπέρκομψο πιάτο  που αφήνει  δροσερή επίγευση στον ουρανίσκο.

 

Μάθημα γαστρονομικής κουλτούρας,  τα νιόκι καρυδιών με πουρέ παντζαριού και μους μαλακού λευκού τυριού με πιπεράτη επίγευση και μια ροδέλα καραμελωμένου παντζαριού στο κέντρο. Η βελούδινη υφή  του πουρέ γλύκαινε την ελαφρώς τανική σπίθα του καρυδιού, ενώ συνδιάζοντας το και με μια δόση απο την αέρινη mousse  τυριού το πιάτο αποκτούσε έναν διαφορετικό έντονο και ισσοροπημένο πιπεράτο χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο πιάτο  φιγουράρει και στον κατάλογο του Waterside Inn με 3 αστέρια  Michelin.

 

 

Μια δυνατή γαστρονομική εμπειρία ξεκινά , με το πρώτο κυρίως πιάτο...  «Salmon "en - croute" dill butter sauce». Σολομός που αγκαλιάζεται απο ψιλοκομμένα κομματάκια μανιταριού και τυλίγεται σε φίνα κρούστα σφολιάτας, συνοδεία  ελαφριάς βουτυράτης σος με λίγο άνηθο. Ενας διαφορετικός γευστικός «κορμός» ψαριού που κόβεται περίτεχνα σε φέτες του ενός εκατοστού  και δένει αρμονικά με την ελαφριά σάλτσα βουτήρου.

 

 

Το  στήθος  κοτόπουλο με πάπρικα  ψημένο στη ροτισερι συνοδευόμενο με πατάτες ογκρατέν και «μεταξένιο» πουρέ καρότου ήταν μια ακόμα δημιουργία υψηλού επιπέδου απο τον Roux που απογείωσε τις αισθήσεις μας.

 

 

Το τελευταίο απο τα Main Courses  ήταν ένα εκπληκτικά παρουσιασμένο και  καλοδουλεμένο πιάτο  «Duck a l' orange cooked on the rotisserie accompanied by mashed potatoes with mustard seeds» με τρυφερό και ζουμερό το φιλέτο της πάπιας  να ακουμπάει απαλά τον ουρανίσκο μας αφήνοντας μια διακριτική πορτοκαλένια επίγευση. Συνοδευτικό στο πιάτο ένας  αρωματικός πουρές  πατάτας με κόκκους μουστάρδας.

 


Μία υπέρκομψη εκδοχή crème brulee με άρωμα από ginger  δοκιμάσαμε για επιδόρπιο με καραμελωμένη λεπτή και τραγανή επιφάνεια απο πάνω, γλυκιά βελούδινη κρέμα κάτω, απλά μια γευστική περιπλάνηση, που προσωπικά δεν θα ήθελα να έχει τέλος!

Η εξαίρετη εμφάνιση της μαρέγκας με κερασάκια μαρασκίνο μέσα σε λεμονάτη  crème Anglaise με παρακίνησε να την δοκιμάσω αν και δεν είναι των γευστικών προτιμήσεων μου γενικότερα. Με εξέπλησε ευχάριστα όμως η ισσοροπημένη γλυκύτητα της μαρέγκας μέσα στην αρωματική κρέμ Ανγκλαίς.

Ο Ελληνας Chef Ηλίας Καριώτογλου που ανέλαβε ως επικεφαλής της ομάδας του Avenue Bistro&Bar υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του μέντορά του Michel Roux, έχει αποφητήσει  ως σεφ, απο τη σχολή του Sydney Intercontinental “The School” με μετεκπαίδευση στην Ταυλάνδη και συμμετοχή στη συνέχεια στην ομάδα του Roux εν πλώ για την Celebrity Cruises. Αποτέλεσε μέλος του πολυβραβευμένο με αστέρια Michelin Waterside Inn στο Bray και έχει διακριθεί  δύο διαδοχικές χρονιές ως φιναλίστ της υποτροφίας Roux που αποτελεί έναν απο τους πλέον απαιτητικούς και γνωστούς διαγωνισμούς μαγειρικής στον κόσμο.


Επιλέξτε το ατμοσφαιρικό αλλά παράλληλα φιλικό και χαλαρωτικό Avenue, για καθημερινές εξορμήσεις αφήνοντας στην άκρη την εικόνα των κυριλέ και απρόσωπων εστιατορίων των  Ξενοδοχείων  με τις  απαγορευτικές  συνήθως τιμές και αφηθείτε σε ένα απολαυστικό ταξίδι με κλασικές Γαλλικές  γεύσεις απο φρέσκα υλικά  της ελληνικής φύσης που παρασκευάζονται μπροστά σας στην ανοικτή κουζίνα με την παραδοσιακή rotisserie.

Avenue Bistro// www.avenuebistro.gr.
Λεωφόρος Συγγρού 385 (Ξενοδοχείο Metropolitan), Παλαιό Φάληρο, 210 9471001

Γεωργία Μπαμπαράκου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.