ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

Ένα μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών!
Αφρώδεις και γλυκείς οίνοι μόνο!
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025, 12:00-20:30
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Φάρος
Η «Αφρός & Νέκταρ» είναι μια εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων που σχεδιάστηκε για να προβάλλει ένα μόλις μήνα πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τις δύο κορυφαίες κατηγορίες κρασιών που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός καλού δείπνου, τους προδόρπιους (αφρώδεις) και τους επιδόρπιους (γλυκούς) οίνους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται για 5η χρονιά, στις 23 Νοεμβρίου και ώρες 12:00-20:30 (χωρισμένη σε δύο χρονικές περιόδους, 12:00-16:00 και 16:30-20:30, για λιγότερο συνωστισμό και πιο άνετες γευστικές δοκιμές), στο Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και σε όλη την Αθήνα.
Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Ενώ στα γλυκά κρασιά η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.
Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ» είναι διττός:
- Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και
- Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.
Σε ειδική αίθουσα θα παρουσιαστούν αφρώδεις και γλυκείς οίνοι που διακρίθηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.
Βραβευμένα κρασιά στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles στην Αφρός & Νέκταρ
Σε ειδικό χώρο της Αφρός & Νέκταρ θα παρουσιαστούν ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.
Τα κρασιά αυτά δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και πολλά είναι σπάνια.
Ο Concours Mondial de Bruxelles είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.
Δώδεκα mini masterclasses με δώδεκα maxi επιδόρπια κρασιά
O κόσμος του γλυκού κρασιού είναι πολύπλοκος και συναρπαστικός, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους παραγωγής των γλυκών και ενισχυμένων με αλκοόλ οίνων.
Η Αφρός & Νέκταρ 2025 παρουσιάζει έναν κύκλο δώδεκα σύντομων masterclasses αφιερωμένα στις βασικές μεθόδους παραγωγής επιδόρπιων οίνων. Τις παρουσιάσεις αναλαμβάνουν εκπαιδευτές και δημοσιογράφοι οίνου, οινοχόοι και άλλοι επαγγελματίες του κρασιού, που θα μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία τους.
Θα δοκιμαστούν 12 σπάνια κρασιά που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν βραβευτεί στον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό οίνων Concours Mondial de Bruxelles (CMB).
Κάθε παρουσίαση διαρκεί 20΄ και περιλαμβάνει τη γευστική δοκιμήενός, μόνο, κρασιού,που είναι όμως άξιος αντιπρόσωπος μιας εκ των έξι κύριων μεθόδων παραγωγής γλυκών και ενδυναμωμένων οίνων: Fortified Dry,Fortified Vinde liqueur, Ice Wine, Late Harvest, Noble Rot και Post-harvest Dried Grapes. Σε κάθε μία από τις δύο τετράωρες χρονικές θυρίδες της έκθεσης θα παρουσιαστούν έξι διαφορετικά κρασιά, ένα από κάθε κατηγορία. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τις μεθόδους οινοποίησης γλυκών οίνων, η παρουσίαση θα εστιάσει στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού που θα δοκιμαστεί και θα ακολουθήσει η γευσιγνωσία του, με ερωτήσεις από το κοινό.
Τα mini masterclasses της Αφρός & Νέκταρ 2025 θα διεξαχθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο παράπλευρα της έκθεσης, με περιορισμένες θέσεις συμμετοχής (15 - 24 άτομα), ανάλογα και με τη διαθεσιμότητα των φιαλών.
Κάθε κάτοχος εισιτηρίου για την έκθεση έχει δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής σε ένα μόνο masterclass, ανάλογα με την τετράωρη ζώνη που έχει επιλέξει. Όσοι έχουν προμηθευτεί ηλεκτρονικά εισιτήρια θα λάβουν email με φόρμα συμμετοχής τής Google, για να επιλέξουν το mini masterclass που επιθυμούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων, μέσα από αυτά της χρονικής θυρίδας που αντιστοιχεί το εισιτήριό τους. Απαραίτητη είναι η προσέλευση 10 λεπτά πριν την έναρξη κάθε mini masterclass, αλλιώς θέσεις μπορεί να δοθούν σε επισκέπτες από τη λίστα αναμονής που θα σχηματιστεί επιτόπου.
Η προπώληση ηλεκτρονικών εισιτηρίων για την εκδήλωση Αφρός-Νέκταρ ολοκληρώθηκε.
Πολύ περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων θα διατεθεί στο ταμείο της εκδήλωσης (προς 18€ και 15€ το φοιτητικό).
Δείτε περισσότερα στον επίσημο δικτυακό τόπο https://www.afros-nectar.gr/
