Εκτύπωση

ΟΙΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 1ο@ ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2023

ΟΙΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ  ΟΙΝΟΡΑΜΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Τα ιδιαίτερα  κρασιά που δεν είναι ευρέως γνωστά και κάποια εξ αυτών σπάνια για το 2023

...από τη Γεωργία Μπαμπαράκου

Αυξάνεται το οινικό ενδιαφέρον κάθε χρόνο, με ιδιαίτερα και σπάνια κρασιά που παρελαύνουν στην αίθουσα των οινικών αποκαλύψεων στο ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2023. Επισκεφτήκαμε τα σταντ κάποιων  πρωτοεμφανιζόμενων και πολύ μικρών οινοποιείων (με παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες), μιλήσαμε με τους οινοποιούς και δοκιμάσαμε αρκετούς οίνους από τη συλλογή τους, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις νέες κυκλοφορίες.
Στο «Wine Bar» των Οινικών Αποκαλύψεων, ξεχωρίσαμε μερικά κρασιά, από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που πραγματικά αξίζει να τα δοκιμάστε χωρίς να είναι τα μοναδικά στο χρονικό  περιθώριο της γευστικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε.

01 SIGALAS OENOP
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΕΝΟ Π
ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ TRIA AMPELIA 2021
Ασύρτικο 100%

01 oenop Sigalas Tria Ampelia
 «Το επόμενο βήμα της Σαντορίνης ποιοτικά είναι, χωρίς να χάσει τις εντάσεις της σε  πληθωρικότητα, οξύτητα, μακρά επίγευση, να έχει και πιο διακριτή ευγένεια.» Αυτό μας είπε ο Πάρης Σιγάλας, για την υπέροχη αυτή Σαντορίνη, Tria Ampelia του 2021

Το 3 Αμπέλια 2021, με παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 20.000 φιάλες το χρόνο, από το οινοποιείο Οενο Π του Πάρη Σιγάλα,  είναι μια εκπληκτική Σαντορίνη, ενδεχομένως το καλύτερο Ασύρτικο που έχω γευτεί τα τελευταία χρόνια. Ο οίνος αυτός προέρχεται από τρία επιλεγμένα αμπέλια,  που βρίσκονται σε 3 διαφορετικά χωριά της Σαντορίνης στα Φηρά, το Ακρωτήρι και το Μεγαλοχώρι. Και δεν είναι τυχαία η επιλογή,  εφόσον η  κάθε περιοχή δίνει σε διαφορετικές αναλογίες τα δικά της περισσότερο ή λιγότερο γευστικά  χαρακτηριστικά. Τα Φηρά αναδυκνύουν την ευγένεια της ποικιλίας, το Ακρωτήρι  την αλατότητα, την οξύτητα και την αυστηρότητα, ενώ το Μεγαλοχώρι την πληθωρικότητα.  Η ηλικία των πρέμνων τους κατά μέσο όρο ξεπερνά τα εξήντα χρόνια. Έχει οινοποιηθεί και ωριμάσει με τις οινολάσπες του για δεκαέξι μήνες μέσα σε αμφορείς των 750 και 1600 λίτρων και επιδέχεται μακριά παλαίωση πάνω από 10 έτη.
Υψηλής ποιότητας Φινετσάτο Ασύρτικο με Πληθωρικότητα και οξύτητα, αλατότητα και  ευγένεια. Έντονα αρώματα λεμονιού, αλμύρας, ροδάκινου και πεπονιού. Αναδυκνύεται ο πλούτος των αρωμάτων του  και της γεμάτης γεύσης όταν συνοδεύεται από ΟΣΤΡΑΚΑ
Περισσότερα από τον Πάρι Σιγάλα στο Video που ακολουθεί https://youtu.be/7KqjtGFia_k


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ PONTIGLIO
LIANOROIDO, 2022

Κακοτρύγης 100%


Το κρασί αυτό του οινοποιείου Pontiglio στη Λευκίμμη, νότια της Κέρκυρας, είναι ήπιας παρέμβασης από την ποικιλία Κακοτρύγης που έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Είναι ένας ξηρός οίνος χωρίς προσθήκες, χωρίς ζύμες και χωρίς θειώδη. Ονομάζεται έτσι γιατί τα τσαμπιά έχουν σκληρό κοτσάνι και τρυγούνται δύσκολα. Λεπτά αρώματα από άνθη λεμονιού και περγαμόντου, σώμα ισορροπημένο, με αρκετά καλή οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση.
Ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια, θαλασσινά, λευκά και ελαφρά μαγειρεμένα κρέατα, πράσινες σαλάτες.
Τα αμπέλια του Pontiglio σήμερα είναι όλα τα παλιά, αυτόριζα αμπέλια! Ακλόνητη πεποίθηση της οικογενείας που οινοποιεί στην Λευκίμμη,  είναι ότι οι ποικιλίες που καλλιεργεί και εμφιαλώνει θα πρέπει να είναι αποκλειστικά γηγενείς. Οι κυρίαρχες ποικιλίες είναι η λευκή Κακοτρύγης και η ερυθρή Σκοπελίτικο.
Περισσότερα για το κρασί στο  Youtube Channel  All Restaurants Greece!
https://youtu.be/ufHaXrM5lyA 
Μου άρεσε πολύ, επίσης το ερυθρό BUTIERO, 2020 του οινοποιείου από την ποικιλά Σκοπελίτικο.


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ

 ΣΑΝΙΔΙ, 2022
Θραψαθήρι 100%
Το Σανίδι 2022,  είναι ένα λευκό ξηρό κρασί από την παλαιά ποικιλία Θραψαθήρι, που τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε πάλι να καλιεργείται στην Κρήτη. Είναι απόγονος του πανάρχαιου αθηριού.
Το κρασί είναι από σταφύλια συμβατικής γεωργίας, έχει λευκοκίτρινο χρώμα, ζωηρή οξύτητα, μεταλικότητα,  ορυκτότητα, αρώματα κίτρου και μακρά επίγευση.
Επιδέχεται παλαίωση 3-5 χρόνια.
Ταιριάζει γευστικά με θαλασσινά και λιπαρά ψάρια.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
Μοσχάτο Σπίνας 100%
Εναν μικρόρογο θησαυρό μέσα σε ένα μπουκάλι,  βρίσκουμε στο λευκό κρασί «Μεγάλος Βασιλιάς» από την ποικιλία Μοσχάτο Σπίνας, η οποία καλλιεργούνταν από πολύ παλιά στο χωριό Σπίνα του νομού Χανίων.  Τα εκρηκτικά αρώματα  του σταφυλιού,  Τριαντάφυλλο, ροδάκινο, μάνγκο με κυριάρχο το γιασεμί και η λεπτή φλούδα του μοσχάτου δίνουν έναν φινετσάτο χαρακτήρα με βελούδινη υφή στο κρασί αυτό που σε γοητεύει από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά.
Απολαυσέ το μόνο του, με φρούτα, αλλά και με πιάτα γλυκόξινα Ασιάτικης κουζίνας.
ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΡΟΖΕ, 2022
Λιάτικο 100%
Το λιάτικο είναι κορυφαία κόκκινη ποικιλία με θεσπέσια γεύση που καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης. Το οινοποιείο Λουλούδη με τη  μέθοδο της λευκής οινοποίησης έχει δημιουργήσει  αυτό το Διθυραμβικό ροζέ φίνο κρασί. Είναι Ελαφρύ, δροσιστικό με έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Στην επίγευση οι χαμηλότονες τανίνες δίνουν έναν δυναμικό χαρακτήρα στο κρασί αυτό που θα το συνδυάσεις με πολλές γευστικές επιλογές στο τραπέζι σου.  

Περισσότερα για τα κρασιά του οινοποιείου Λουλούδη στο  Youtube Channel  All Restaurants Greece!
https://youtu.be/8P9dNs6jBnY


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ  DAF WINES ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ

04 DAF WINES DOULOUFAKIS

 

DAF WINES ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ, 2022
Δαφνί 100%
Ο λευκός ξηρός οίνος από την ποικιλία Δαφνί, παράγεται από το  ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ DAF WINES ΔΟΥΛΟΥΦΑΚΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ, το οποίο βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή Δαφνές από όπου πήρε και το όνομα του. Ο ξηρός αυτός οίνος προέρχεται από  σταφύλια συμβατικής γεωργίας με γηγενείς ζύμες, χωρίς προσθήκες.
Έχει βοτανικό χαρακτήρα. Ταιριάζει με φαγητά που έχουν γήινο χαρακτήρα και βότανα όπως Φασκόμηλο, άγρια ρίγανη και φύλλα δάφνης

600, 2019
Μοσχάτο Σπίνας 50%, Βιδιανό 50%
Από το ίδιο οινοποιείο, η νέα κυκλοφορία κρασιού «600» του 2019, είναι ο ξηρός οίνος που βγαίνει μόνο σε 600 αριθμημένες φιάλες.
Προέρχεται  από δύο κρητικές ποικιλίες το μοσχάτο σπίνας και το βιδιανό σε  ίσες αναλογίες με  δωδεκάμηνη παραμονή σε δρύινο βαρέλι.
Έχει αρώματα από περγαμόντο και κουμκουάτ και ταιριάζει με δημιουργίες που συνοδεύονται από Λευκές σάλτσες καθώς ταιριάζει ιδανικά και με λαυράκι καπνιστό.

Περισσότερα για τους οίνους στο https://youtu.be/EY0tPhCEIfw


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ  ACRA WINERY


ΝΕΜΕΑ 2021
Αγιωργίτικο 100%

Από το νέο οινοποιείο Acra  με μόλις ένα χρόνο στην Παραγωγή , στη Νεμέα Κορινθίας, ξεχωρίσαμε τον ερυθρό Vegan οίνο, Acra  ΝΕΜΕΑ με  ωρίμανση 11 μηνών σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στις φιάλες.
Αρωματικά πληθωρικό με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων  (βύσσινο, red plum) που πλαισιώνονται με νότες πιπεριού, ευκαλύπτου  κέδρου και καπνού.
Πλούσιο και φινετσάτο στο στόμα με στρογγυλές βελούδινες τανίνες.
Λιπαρό τελείωμα με μακρά επίγευση. Χρόνος παλαίωσης έως 10 έτη.
Ταιριάζει ιδανικά με κόκκινα κρέατα και μπαχαρένιες κόκκινες σάλτσες.
Απολαυστικό, Φρουτώδες και βελούδινο μας το χαρακτηρίζει ο οινολόγος του οινοποιείου.


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΕΙΝ

06 ampelourgein
Το οινοποιείο Αμπελουργείν,  δημιουργήθηκε το 1997 από τον Παπαδάκη Νικόλαο. Τα αμπελοτεμάχια ευδοκιμούν διάσπαρτα στον ορεινό όγκο Σχινοκάψαλα Λασιθίου, χωρίς εντατική καλλιέργεια σε  υψόμετρο 850-1150μ, μακριά από ατμοσφαιρικούς ρύπους και χημικές υδάτινες μολύνσεις.
Ο  Παπαδάκης Κωνσταντίνος συνεχιστής του οικογενειακού οινοποιείου, μας αποκαλύπτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων κρασιών που παράγονται με φυσικές ζύμες από γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης σε περιορισμένη παραγωγή.


NEBULA, 2022
Θραψαθήρι 100%
Πρόκειται για ένα Βιολογικό, αφρώδες Λευκό, Ξηρό κρασί από την αυτόριζη ποικιλία  Θραψαθήρι και οινοποίηση με παραμονή μια ημέρα με τα στέμφυλα. Η ζύμωση γίνεται με φυσικές ζύμες μέσα στη φιάλη. Λεπτά  αρώματα αχλαδιού και πράσινου μήλου, Ζωηρή οξύτητα, δυνατό σώμα και μακρά επίγευση χαρακτηρίζουν το κρασί αυτό που όταν απελευθερώνει τις χαριτωμένες φυσαλλίδες του,  συνοδεύει  εξαιρετικά  Θαλασσινά και ωμά όστρακα. Μπορούμε να το απολαύσουμε και  μόνο του με μια καλή παρέα… όπως μας είπε ο Νικόλαος Παπαδάκης δημιουργός του οινοποιείου.
 
ΑΦΕΝΤΗΣ, 2022
Γλυκάδα 100%
Αφέντης λέγεται το βουνό στο οποίο βρίσκονται τα αιωνόβια αμπελοτόπια του βιολογικού πορτοκαλί ομώνυμου κρασιού του οινοποιείου Αμπελουργείν από την ποικιλία Γλυκάδα. Το κρασί ζυμώνεται μέσα σε αμφορέα.


ΕΡΩΤΟΔΙΑΜΑΝΤΑΡΗΣ 2019
Μανδηλαριά 50%, Κοτσιφάλι 50%

Οίνος ερυθρός ξηρός από τις ποικιλίες Μανδηλαριά 50%, Κοτσιφάλι 50%

Ερωτοδιοματάρης. Αυτός που αποπνέει ερωτισμό. Η μέθη του έρωτα αγκαλιάζει τα αμπέλια.
Έριγκας, φασκομηλιές, πεύκοι, αγριορίγανες, πιπεροθύμαρα, φλισκούνια περικλύουν το αμπελοτόπι. Ο τρύγος στην ώρα του, η οινοποίηση ήπια με υπομονή ακούγοντας και
μαθαίνοντας κάθε χρόνο από την δημιουργία. Ένα ρουστικ κρασί ξεχωριστής στυφάδας και γοητείας.
Ρωμαλαίος χαρακτήρας με ιδιαίτερη προσωπικότητα, φλερτάρει με το οξυγόνο και νικά τον χρόνο. Τέχνη και φύση οινοποιούν την πιο όμορφη εμπειρία, το μυστήριο του ερωτοδιοματάρη. Ενός κρασιού που αγαπά την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της φύσης.
Ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες μαζί με τα στέμφυλα για 15-30 ημέρες. Παραμένει στην δεξαμενή για 18 μήνες και έπειτα στην φιάλη για 6-12 μήνες, αποκτώντας τα πολυπόθητα αρώματα της παλαίωσης.  Σηκώνει παλαίωση πάνω από 10 χρόνια με σωστή διατήρηση.
Περισσότερα στο παρακάτω video, από τον Παπαδάκη Κωνσταντίνο, οινολόγο και οινοπαραγωγό
https://youtu.be/qDMhxexe0ko