Εκτύπωση

ATHENA : ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

ATHENA : ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣΑποτελέσματα από τον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA

O διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC), είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου που διοργανώνεται στη χώρα μας και στην 9η πλέον διοργάνωσή του, έχει κατακτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στους διαγωνισμούς του είδους του, παγκοσμίως.

Tη διεθνή κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν έμπειροι γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, γνώστες της παγκόσμιας αγοράς. Φέτος προέρχονται από Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, από Ελλάδα. Ο ATHENA IOOC, σεβόμενος τα προς αξιολόγηση δείγματα και τους παραγωγούς τους, παραμένει ο διαγωνισμός με το μεγαλύτερο αριθμό κριτών ανά αριθμό ελαιολάδων, ενώ η αξιολόγηση τους γίνεται κάτω από άψογες συνθήκες και αποκλειστικά πρωινές ώρες, όπως είναι το ιδανικό. Tα ελαιόλαδα δοκιμάζονται εντελώς τυφλά. Τα δείγματα σερβίρονται με κωδικούς στο τραπέζι της δοκιμής. Στην αίθουσα προετοιμασίας των ελαιολάδων απαγορεύεται να μπει οποιοσδήποτε.

Η αξιολόγηση γίνεται ψηφιακά. Οι κριτές καταχωρούν τη βαθμολογία τους σε τάμπλετ, στο ειδικό λογισμικό αξιολόγησης που το έφτιαξε η εταιρεία Dataqube για την Vinetum. Tην τελευταία μέρα της αξιολόγησης, λίγο πριν την αναχώρηση, οι κριτές μας παίρνουν την κατάσταση των ελαιολάδων που δοκίμασαν. Αυτό δεν το κάνει κανένας διαγωνισμός. Είναι ένας τρόπος που διασφαλίζεται η αξιοπιστία του διαγωνισμού, μέσα από την ίδια την κριτική επιτροπή, η οποία μπορεί να συγκρίνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, με τις δικές της σημειώσεις.

Φέτος τριάντα ειδικοί του ελαιολάδου συγκεντρώθηκαν για τρεις ημέρες στη Σπάρτη, στα τέλη Απριλίου, προκειμένου να αναδείξουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.
Το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο για την εσοδειά του 2023 είναι το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, με καταγωγή από τη νότια Ιταλία) της εταιρείας Marcum Olive, που εδρεύει στο Paso Robles της κομητείας San Luis Obispo στην Καλιφόρνια.
Δεύτερο καλύτερο αναδείχθηκε ένα ελαιόλαδο από τη Βραζιλία, μια χώρα που παράγει μόνο 500 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο και η οποία πριν από μια δεκαπενταετία δεν είχε ούτε μία ρίζα ελαιόδεντρου για καλλιέργεια.
Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε ένα ελαιόλαδο από την Ισπανία.
Όσον αφορά στα ελληνικά ελαιόλαδα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, συνολικά 208 δείγματα κατάφεραν να κερδίσουν αρκετά μετάλλια.

Τα ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν προήλθαν από 23 χώρες (Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή) Η τριήμερη διαδικασία αξιολόγησης κατέληξε σε 364 μετάλλια, εκ των οποίων τα 105 σε ελληνικά ελαιόλαδα. Αναλυτικά, δόθηκαν: 40 Διπλά Χρυσά (τα 4 ελληνικά), 169 Χρυσά (27 ελληνικά), 94 Αργυρά (40 ελληνικά) και 61 Χάλκινα (36 ελληνικά). Συνεπώς, πάνω από το 50% των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν διακρίθηκαν με κάποιο μετάλλιο, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του ελληνικού ελαιολάδου εν γένει, παρά τις δυσκολίες της χρονιάς.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Κρίσσα από τα Χανιά, της εταιρείας Cretan Heritage, από την ποικιλία Τσουνάτη, που θεωρείται η αρχαιότερη ποικιλία ελιάς της Κρήτης.

Για το 2024 διακρίθηκαν τα παρακάτω ελαιόλαδα με μετάλλια και ειδικά βραβεία:
Μετάλλια
Ειδικά Βραβεία

ATHENA IOOC, www.athenaoliveoil.gr,
210 766 0560, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Διοργάνωση Vinetum