Εκτύπωση

ΜΠΛΕ ΤΡΑΚΤΕΡ

ΜΠΛΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΡΑΣΙ

Νέο κρασί από την οινοποιία Κυρ – Γιάννη

, Νέο κρασί από την οινοποιία Κυρ – Γιάννη που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές ενέργειες μάρκετινγκ, κάθε άλλο, όμως, παρά ανούσιου. Το «Μπλε Τρακτέρ», όπως ονομάζεται το νέο κόκκινο κρασί της, τιμά τους έλληνες αμπελουργούς, με τους οποίους ο ίδιος ο Κυρ – Γιάννης (Μπουτάρης), νυν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε ανέκαθεν, εκτός από επαγγελματικές, πολύ οικείες και βαθιά ανθρώπινες σχέσεις. Η εν λόγω οινοποιία, με τους γιους του, Στέλιο και Μιχάλη, συνεχίζει να διατηρεί ανάλογες σχέσεις με τους αμπελουργούς δίπλα στο κτήμα της, από την ίδρυσή της, το 1997, μέχρι σήμερα, παρέχοντάς τους επιστημονική υποστήριξη και τεχνογνωσία. Αγοράζοντας, τελικά, τα ελεγχόμενης καλλιέργειας σταφύλια τους ενισχύει, παράλληλα, την τοπική κοινωνία.

 

«Όλα αυτά τα χρόνια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Στο σεβασμό και στην αγάπη έχει προστεθεί η στενή συνεργασία. Οι άνθρωποι της Κυρ-Γιάννη έχουμε καταλάβει ότι μόνο δουλεύοντας ομαδικά, συστηματικά και με κοινό αμοιβαίο όφελος θα κατορθώσουμε να κάνουμε καλύτερα κρασιά και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», λέει σχετικά ο Στέλλιος Μπουτάρης. ‘Ετσι, με το «Μπλε Τρακτέρ», από καμπερνέ σοβινιόν, σιρά και μερλό, αποκλειστικά από επιλεγμένα σταφύλια των συνεργαζόμενων αυτών επαγγελματιών αμπελουργών, η Κυρ – Γιάννη αποφάσισε να τιμήσει αυτήν τη σχέση και βέβαια το μόχθο, την αφοσίωση και τελικά το έργο αυτών των ανθρώπων. Γιατί, όμως, «Μπλε Τρακτέρ»; Γιατί ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης, τη δεκαετία του 1970, φύτεψε το κτήμα Κυρ – Γιάννη στη Νάουσα με ένα τρακτέρ τέτοιου χρώματος. Είναι αυτό που βρίσκεται τιμής ένεκεν στην είσοδο του κτήματος και συμβολίζει για την οινοποιία την αρετή και τη σκληρή δουλειά του έλληνα αμπελουργού.

Τέλος, όσον αφορά το… «ζουμί», το κρασί «Μπλε Τρακτέρ» είναι βαθυκόκκινο, με σκούρες κυανές ανταύγειες και μυρίζει μαύρα φρούτα και μπαχαρικά, που συμπληρώνονται διακριτικά από αρώματα βαρελιού, όπως κακάο. Μέσα στο στόμα το κρασί βγάζει με αρκετή ένταση και ανάλογο πλούτο τα ίδια αρώματα, ενώ οι ταννίνες του δεν ενοχλούν, όπως ισορροπούν με την αίσθηση γλυκύτητας από το αρκετό αλκοόλ του.

Οι τρεις ποικιλίες του είναι καλά εναρμονισμένες μεταξύ τους, χωρίς τα χαρακτηριστικά κάποιας να ξεχωρίζουν, με αποτέλεσμα το «Μπλε Τρακτέρ» (ΠΓΕ Μακεδονία) να είναι ένα καθημερινό κρασί – πασπαρτού, που μπορεί να καταναλωθεί σχεδόν όλες τις ώρες και με πλήθος εδεσμάτων.

Αργύρης Καλλιανιώτης
Δημοσιογράφος οίνου