Εκτύπωση

ΟΙΝΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΜΕΡΟΣ 1ο@ ΟΙΝΟΡΑΜΑ2019

ΟΙΝΟΡΑΜΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Οινικά διαμαντάκια στο Οινόραμα 2019

...από τη Γεωργία Μπαμπαράκου

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η επίσκεψη μας το ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2019 είχε πολλές γευστικές εκπλήξεις. Στην αίθουσα των Οινικών Αποκαλύψεων στην οποία παραμείναμε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απολαύσαμε κρασιά τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά και κάποια εξ αυτών σπάνια. Οι Οινικές Αποκαλύψεις έχουν δύο σκέλη: 1) Σταντ με πολύ μικρά ή πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία και 2) Ένα «Wine Βar» με κρασιά από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου ή κρασιά της ευρύτερης φιλοσοφίας των «φυσικών», συγκεντρωμένα για δωρεάν δοκιμή.

Από τις δοκιμές που κάναμε σας αποκαλύπτουμε τα διαμαντάκια που σίγουρα αξίζει να τα απολαύσετε χωρίς να είναι τα μοναδικά στο χρονικό  περιθώριο της γευστικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε. 

VAPTISTIS 2016 ΜΑΥΡΟΘΗΡΙΚΟ-ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ
Μαυράθηρο 70%, Μαυροτράγανο 30%
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ VAPTISTIS
 Ένα ιδιαίτερο Blend  δυο ποικιλιών Μαυροθηρικο και Μαυροτραγανο με Ωρίμανση στη φιάλη για 4 μήνες. Χρώμα ρουμπινιού μεσαίου βάθους και έντασης, αρκετά νεανικό. Άρωμα καραμελωμένου και πικάντικου/πιπεράτου κόκκινου φρούτου-όχι πολύ γλυκού-πασπαλισμένου με μοσχοκάρυδο.
Vaptistis Λευκό Ασύρτικο 70%, Μονεμβασιά 30%
Ελκυστικό καναρινί χρώμα, που τείνει προς απόχρωση μεσαίου βάθους, μαζί με ελαφρά ασημένιες ανταύγειες. Άρωμα κυρίως φρουτώδες (αχλάδι, μήλο, λευκό ροδάκινο) αλλά και με διακριτές νότες ζυμών.
Συνοδεύει ωραιότατα μεγάλα-σχετικά στεγνά-ψάρια (φαγκρί, λιθρίνι, συναγρίδα), μύδια αχνιστά και σαγανάκι, φούσκες, πετροσωλήνες,  σκορπίνα στα κάρβουνα αλλά και  κοτόπουλο με μανιτάρια

NOSTOS ROMEIKO 2018
Ρωμέικο 100%
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
Μας εντυπωσίας  και ο λευκός βιολογικός  οίνος Nostos Romeiko 2018 από την ερυθρή ποικιλία Ρωμέικο στα Χανιά της Κρήτης με το φωτεινό διαυγές χρώμα, την ισσοροπημένη οξύτητα και αρώματα από  πράσινα μήλα, αχλάδι και καρπούς lychee.
Ταιριάζει με ψητά ή μαριναρισμένα με εσπεριοδειδή θαλασσινά https://www.facebook.com


EXIS MOSXOMAYRO
Μοσχόμαυρο 55%, Λημνιό 45%
ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ
Εκπληκτικός  συνδυασμός των δύο αυτών ποικιλιών από τη Δράμα, που  δίνουν χρώμα ρουμπινί, σύνθετο μπουκέτο , αρμονικό συνδυασμό αρώματος και έντονης γεύσης
Αρμονία Γεύσεων: Κρεατικά, Άγρια μανιτάρια, ορεκτικά και παλαιωμένα τυριά στους 18οC

F Foivos Papastratis 2018
Ασύρτικο 60% , Μοσχάτο Λευκό 40%
Το F by Foivos Papastratis από αμπελώνες της Εύβοιας  στο εύφορο Ληλάντιο πεδίο,  και από τις ποικιλίες Ασύρτικο & Μοσχάτο, είναι  εκείνα τα κρασιά που σε τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη. Αναδύονται το τριαντάφυλλο, γιασεμί, γλυκό περγαμόντο, βερίκοκο, ροδάκινο, λουκούμι, lime, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ. Ο αρωματικός χαρακτήρας του Μοσχάτου με τα λουλούδια και τα λουκούμια του δίνει τον τόνο στη μύτη ενώ το Ασύρτικο, με την οξύτητά του, ολοκληρώνει το γευστικό πάρτι στο στόμα.

KOKKINOS SKIOUROS LIMITED
Cabernet Sauvignon 100%
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΚΙΟΥΡΟΣ
Από τους Αμπελώνες της Αμφίπολης Σερρών  ο ερυθρός οίνος Κόκκινος Σκίουρος  που βγαίνει σε 1900 μόνο  φιάλες είναι ένα πραγματικό Value for money διαμαντάκι που πρέπει να δοκιμάσετε.  Οίνος βαθύς ερυθρός, ξηρός με αρώματα κερασιού και φραγκοστάφυλου με νότες μπαχαρικών και κανέλας, καλή ισορροπία τανίννων και έντονη επίγευση. Παραμονή σε δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες. Εκπληκτικό!
Από το ίδιο οινοποιείο δοκιμάσαμε και το ημίξηρο Ροζέ με την εμπορική ονομασία Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών από Merlot με  με έντονα λαμπερό χρώμα, φρέσκα αρώματα λουλουδιών, κερασιού και ροδιού. Φρουτώδης αίσθηση στο στόμα τονισμένη από την γλυκύτητα του, με τραγανή επίγευση που θυμίζει τριαντάφυλλο.

ΦΕΓΓΑΡΟΠΕΤΡΑ 2018
Μοσχοφίλερο 80% , Ροδίτης 20%
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΝΔΡΕΟΥ

Στους ιδόκτητους αμπελώνες της ιστορικής  Τροιζήνας ο Νεκτάριος Ανδρέου, θέτοντας τον πήχη της ποιότητας πολύ ψηλά επενδύει στην ανάδειξη  του ελληνικό κρασιού. Ξεχωρίσαμε το Φινετσάτο με μακριά επίγευση λευκοκίτρινο οίνο  Φεγγαρόπετρα, υψηλής αρωματικής έντασης, φρουτώδη χαρακτήρα στο οποίο αναγνωρίσαμε αρώματα από τριαντάφυλλο, γιασεμί, lychee, ροδάκινο και περγαμόντο. Το κρασί αυτό έχει διακριθεί με ασημένιο βραβείο στο Δ.Δ.Θ και χάλκινο από  IWSC στην Αγγλία.



ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΙΑΤΡΙΔΗ

ΚΤΗΜΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
Έχει σαρώσει τα βραβεία στην Ελλάδα και διεθνώς, καθόλου τυχαία. Το Kτήμα Ιατρίδη βρίσκεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και καλλιεργεί με φροντιδα και γνώση ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών σε ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Το εκπληκτικό αυτό κρασί από τη  χαρισματική ποικιλία Μαλαγουζιά έχει χαρακτήρα, καλή διάρκεια, τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων και που το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό ελλήνικων πιάτων και θαλασσινών.

SEMELI ESTATE MANTINIA  - «Η ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΗΣΑΤΕ… ΜΕ ΝΕΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ. ΙΔΙΟ ΠΑΘΟΣ. ΤΡΥΓΟΣ 2018»
Οίνος Λευκός Ξηρός
Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία                                              
Παράγεται από Μοσχοφίλερο που καλλιεργείται στο Ζευγολατιό Μαντινείας σε υψόμετρο 650μ. Ζυμώνεται αργά σε σταθερή θερμοκρασία 17-18°C.
Ζωντανό, κιτρινοπράσινο χρώµα. Φίνα αρώματα λουλουδιών με άνθη λεμονιάς, εσπεριδοειδών και ρόδων, χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μοσχοφίλερο. Στο στόμα πλούσιο και φρουτώδες με μακρά αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή και ψάρια με λεμονάτες σάλτσες, καθώς και πιάτα ασιατικής κουζίνας.
Σερβίρεται στους 8-10°¬C

SEMELI ESTATE THEA MANTINIA FINE LEES CONTACT
Οίνος Λευκός Ξηρός
Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση των δυνατοτήτων της ποικιλίας του μοσχοφίλερου, που συνδυάζει πολυπλοκότητα αρωμάτων, άμετρη φρεσκάδα και  γευστικό όγκο.
Προέρχεται από την καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Μαντινείας, την προνομιακή περιοχή του Ζευγολατιού και από ένα ενιαίο αμπελώνα ηλικίας 25 ετών, σκαρφαλωμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο. Κλειδί στη γεύση του, η αυστηρή οινοποίηση με ζύμωση και παραμονή του κρασιού στη δεξαμενή για 6 μήνες, παρέα με τις ευγενικές οινολάσπες (fine lees), στοιχείο που του προσέδωσε πλούσιο γευστικό όγκο, ένα προτέρημα που δύσκολα συναντάται σε λευκά κρασιά με την ένδειξη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΟΠ.
Χρώμα ξανθό με αποχρώσεις άμμου. Στη μύτη,  ξεφεύγει από τα κλασσικά αρώματα και οδηγείται σε πιο πολύπλοκα που θυμίζουν αρώματα βοτάνων, ώριμα και αποξηραμένα εξωτικά φρούτα όπως παπάγια, μάνγκο και yuzu, καθώς και δευτερογενή αρώματα με νότες πράσινων καρπών. Στο στόμα κυριαρχεί ο πλούσιος γευστικός όγκος και η ζωηρή  φρεσκάδα, ντυμένη με αρώματα περγαμόντου, κίτρου και λεμονιού yuzu, χαρίζοντας ανεπαίσθητο γλυκό τελείωμα στον απόηχο του, που σε προκαλεί να απογεμίζεις το ποτήρι σου.
Συνοδέψτε το με μοσχαράκι γάλακτος, ψαρονέφρι, κατσικάκι, πουλερικά,  χυλωμένα ριζότο και πάστα με λαχανικά ή σαφράν, αλλαντικά και πλούσια κρεμώδη τυριά, καρμπονάρα και λεμονάτο κατσικάκι φούρνου ή φρικασέ.
Απολαύστε το σε ποτήρι μεσαίου όγκου στους 10°C, max 12°C.


SEMELI ESTATE DELEAR
Οίνος Ροζέ Ξηρός Ποικιλιακός
Syrah & Grenache Rouge
Σομόν με πανέμορφες γκρενά ανταύγειες, κρυστάλλινο και λαμπερό.
Μύτη καθαρή και ντόμπρα! Φρουτώδες με νύξεις, ροδιού, κερασιού, καρπουζιού και passion fruit, που σε οδηγεί να το ταυτίζεις νοερά με φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στόμα ευχάριστο και ευκολόπιοτο, στα όρια μεταξύ λευκού και ερυθρού, όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα ροζέ κρασί! Να απολαμβάνεις το τραγανό του λευκού και τη γεμάτη αίσθηση του ερυθρού, χωρίς να χάνεται ίχνος από τη ζωντάνια της γεύσης που χαρακτηρίζει ένα πολύ καλό ροζέ κρασί.
Κρασί για όλα τα φαγητά του καλοκαιριού από μεγάλα ψάρια μέχρι χταπόδι κρασάτο και από γεμιστά μέχρι μουσακά.
Απολαύστε το στους 8-12 βαθμούς.

CALDERA ROUSSOS 2004, 2007
Μανδηλαριά 80%  Ασύρτικο 20%
CANAVA ROUSSOS

Η Κάναβα Ρούσσος, η παλαιότερη Κάναβα (Οινοποιείο) της Σαντορίνης, ιδρύθηκε το 1836, με στόχο την παραγωγή παλαιωμένων οίνων, υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν με την αυθεντικότητά τους τη μοναδικότητα των πολυάριθμων ποικιλιών της θηραϊκής αμπέλου.
Στο winebar των Οινικών Αποκαλύψεων δοκιμάσαμε το  Calder Canava Roussos εσοδείας 2007 αλλά και 2004. Σχεδόν μαύρο χρώμα, αρωματικά πολύπλοκο, συνδυάζει αρώματα ώριμων φρούτων με νότες καπνού και μπαχαρικών. Σώμα στιβαρό, πλούσιες τανίνες, έντονη επίγευση μεγάλης διάρκειας. Εξαιρετικά και τα 2!!! Συνοδεύει : ψητά κρέατα, κυνήγι (αγριογούρουνο), πικάντικες κόκκινες σάλτσες και λιπαρά τυριά.