Εκτύπωση

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΓΟΠΟΥΛΟΣ  | καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE

gogopoulos700

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟ ALL-RESTAURANTS.GR

Τόπος Γέννησης:  Καβάλα
Εμπειρία στο Εξωτερικό:  Advanced Culinary Programme Ferrandi Paris
Βραβεία: Βραβείο Ελληνικής κουζίνας 2011,2012, μέλος της μπριγκάντας GB corner restaurant
Είναι καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης στον Εκπαιδευτικό Όμιλο LE MONDE τα τελευταία 10 χρόνια και παράλληλα εργάζεται ως ιδιωτικός σεφ σε πολυτελείς βίλες και κατοικίες.
Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και είναι απόφοιτος τεχνικός μαγειρικής του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE.
Επίσης, κατέχει τον τίτλο σπουδών του προγράμματος LE MONDE - FERRANDI Advanced Professional Diploma in Culinary Arts και είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων.
Συμμετέχει με ενεργό ρόλο ως εισηγητής και βοηθός εισηγητή σε όλους τους κύκλους σεμιναρίων, καθώς και στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE για περισσότερο από 11 χρόνια.
Ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου για μάγειρες.
Έχει εργαστεί στα ξενοδοχεία Grande Bretagne, Astir Palace, Hilton Rhodes, σε εστιατόρια, catering, πολυτελείς θαλαμηγούς καθώς και στην τηλεοπτική εκπομπή ≪Κυριακάτικο τραπέζι≫ της ΝΕΤ.
Η συνεχής ενασχόληση με τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις από διοικητική και συμβουλευτική θέση, του έχει δώσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να υποστηρίζει την πλήρη λειτουργία μιας αντίστοιχης επιχείρησης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ALL-RESTAURANTS.GR


Σήμερα γνωρίζουμε τον Chef ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΟΓΟΠΟΥΛΟ

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς  με το επάγγελμα;
-- Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω, είχα παραστάσεις από την οικογένεια και όταν κατάλαβα ότι το φαγητό μου αρέσει στους ανθρώπους, αποφάσισα να το κάνω επαγγελματικά.
Ποια κουζίνα είναι στις γευστικές σου προτιμήσεις και γιατί;
-- Μου αρέσουν οι μεσογειακές κουζίνες γιατί βασίζονται σε πληθώρα υλικών και κρύβουν κουλτούρα και ιστορία χιλιάδων χρόνων.
Θυμάσαι το πρώτο πιάτο που σε δυσκόλεψε στην Παρασκευή του και που σε έκανε να νιώθεις περήφανο το αποτέλεσμά του; Ποιο ήταν αυτό ;
-- Κάθε πιάτο που φτιάχνω μου δίνει ικανοποίηση, αλλά θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που έπρεπε να προετοιμάσω μια μους σολομού πριν 15 χρόνια περίπου, τεχνική που χρειάστηκε πολύ κόπο και χρόνο για να γίνει σωστά..
Υπάρχει κάποιο φαγητό που δεν θα δοκιμάζατε ποτέ;;
-- Νομίζω ερπετά ή αρουραίους, δεν ενθουσιάζομαι στη σκέψη.
Πως αισθάνθηκες την πρώτη φορά που μπήκες για να μαγειρέψεις σε μια επαγγελματική κουζίνα;
-- Ένιωσα σαν να ξεκινούσε η ζωή μου από την αρχή, σαν μια λευκή σελίδα ,είχα τεράστιο κόσμο γνώσης μπροστά μου.
Η μαγειρική έχει όρια;
-- Όχι ,νομίζω ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψεις ή να δημιουργήσεις.
Από που προέρχεται η έμπνευση για τη δημιουργία νέων πιάτων;
-- Αγαπώ, σέβομαι και ακολουθώ την εποχικότητα των υλικών και προσπαθώ πάντα να πατήσω στις βάσεις της κουζίνας και τους κανόνες για να μπορέσω να δημιουργήσω και τις εξαιρέσεις.
Δοκιμάζεις το πιάτο σου συνδυάζοντάς το με κρασί;
-- Ναι, αυτό είναι κάτι που αντιλήφθηκα από τα πρώτα μου βήματα πόσο σπουδαίο είναι ,καθώς η μαγειρική και η οινοχοία έχουν αλληλένδετη σχέση εδώ και αιώνες.
Ποιες είναι οι Αγαπημένες πρώτες ύλες που πάντα υπάρχουν στην κουζίνα σου;
-- Πολλά διαφορετικά αλάτια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. 
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής προμηθευτών πρώτων υλών;
-- Η σχέση με τους προμηθευτές είναι μια σπουδαία σχέση, που πρέπει να βασίζεται σε ειλικρίνεια και αλληλεγγύη. Η καλή πρώτη ύλη από μόνη της κάνει θαύματα, άρα και οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται σε κάθε φάση πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι.
Αν βρισκόσουν στη φύση χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας  και αποκλειστικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις πρώτες ύλες από τα διαθέσιμά της, τι θα προετοίμαζες για το γεύμα σου και με ποιον τρόπο;
-- Η φύση σε κάθε εποχή κρύβει πολλούς θησαυρούς και μυστικά, το τελειότερο για μένα θα ήταν άγρια μανιτάρια ψημένα με λίγο θυμάρι  με μια αυτοσχέδια φωτιά. Άλλωστε η ανάγκη για επιβίωση, έδωσε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε αναρίθμητα υλικά και τεχνικές.
Είστε  Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης. Τι έχετε αποκομίσει από αυτήν την εμπειρία;
-- Νιώθω μεγάλη ευθύνη προς τους νέους μαθητές και μάγειρες και στόχος μου είναι πάντα να εργάζομαι προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης γνώσης και συνεχούς βελτίωσης της γαστρονομίας. Δεν αρκεί να είσαι ένας καλός μάγειρας, πρέπει να μπορείς να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται.
Μπορεί η Ελλάδα να  γίνει γαστρονομικός προορισμός του Κόσμου;
-- Προφανώς δεν υπολειπόμαστε σε κάτι, απλά θα πρέπει να αποκτήσουμε σεβασμό στα ελληνικά προϊόντα, να γνωρίσουμε καλά την κουλτούρα του τόπου μας και να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πάντα εφήμερα με μοναδικό σκοπό το οικονομικό κέρδος. Δύσκολος γρίφος, αλλά όχι άλυτος.
Πως βλέπετε το μέλλον την Μαγειρικής Τέχνης;
-- Πιστεύω πως οι αλλαγές που θα γίνουν στο μέλλον, φαίνονται και από άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει μαγειρική που βασίζεται στην τεχνολογία και τους αυτοματισμούς χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα και το συναίσθημα..
Η τηλεόραση έχει κάνει καλό η κακό  στο επάγγελμα;
-- Πιστεύω πως η τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα ,έχουν ωφελήσει περισσότερο κάποιους μάγειρες ή ανθρώπους που σχετίζονται με το φαγητό. Έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα για τη μαγειρική τέχνη και το επάγγελμα του μάγειρα, φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως η τηλεόραση θέλει να παράγει θέαμα και συνήθως βασίζεται στην προώθηση χορηγών.
Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας σωστός μάγειρας;
-- Αυτά που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε ένας νέος επαγγελματίας ή σπουδαστής. Σεβασμό προς τον εαυτό του, τους ανθρώπους, την πρώτη ύλη, αγάπη για το αντικείμενο του και υπομονή και επιμονή γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχόμενη.!
Τι θα θέλατε μετά από χρόνια να θυμούνται από εσάς;
-- Σαν άνθρωπος, ότι προσπαθώ πάντα να είμαι δίκαιος χωρίς προκαταλήψεις, σαν καθηγητής, τη θέληση μου να βοηθήσω όλους τους νέους που έχουμε συνεργαστεί και σαν μάγειρας ότι πάντα πρέπει να μαγειρεύεις με αγάπη και σεβασμό.