ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

CHEFDOEUVRE
IEK PRAXIS
LA CHEF LEVI
LE MONDE
Εκτύπωση

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΠΛΑΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ

Δημοσιευμένο στη κατηγορία Κυρίως Πιάτα

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΑ ΠΛΑΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ

Σαμιώτικη Παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή

O Βαγγέλης Μπιλιμπάς executive Chef και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής, μας προτείνει για το Πάσχα μια συνταγή παραδοσιακή από το νησί της Σάμου στο οποίο έχει και το εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας,  Aphrodite Garden Restaurant. Εξαιρετικές πρώτες ύλες, είδη που δεν είναι ευρέως γνωστά, τα καλύτερα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα από τη Σάμο και άλλων νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου με σεβασμό στην εποχικότητά τους, μικρές λεπτομέρειες από ορυκτά αλάτια και βρώσιμα άνθη, ακολουθούν τη δημιουργικότητα και την έμπνευση του Σεφ.

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κατσικίσια πλάτη περίπου 3 κιλά
  • 100 +100 γραμ. πελτέ ντομάτας ( στη Σάμο χρησιμοποιούμε λιαστό , με πλούσια συμπυκνωμένη γεύση και ελαφρώς αλμυρό)
  • 2 κρεμμύδια ( ψιλοκομμένα)
  • 10 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνατες
  • 600 γρ συκώτι κατσικίσιο 200 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 200 ml ξηρό κρασί μοσχάτο Σάμου
  • 1 ματσάκι μαϊντανό,
  • 1 ανηθο,
  • 1 μάραθο ,
  • 1 δυόσμο ( τα πολλά μυρωδικά είναι αυτά που θα δώσουν υπέροχο ανοιξιάτικο άρωμα στο φαγητό μας όλα ψιλοκομμένα
  • 300 γραμ. ρύζι Καρολίνα + 100 γραμ ρύζι κίτρινο ( blue bonet) ο συνδυασμός των ρυζιών θα μα δώσει μια σπυρωτή γέμιση.

Προετοιμασία πλάτης.

Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια μικρή τομή ανάμεσα στην πέτσα και στα πλευρά και με τα δάχτυλα μας ξεκολλάμε τη πέτσα από τα πλευρά δημιουργώντας μια μεγάλη τσέπη όσο πιο μεγάλη μπορούμε προσέχοντας πάντα να μην μας σχιστεί.( εναλλακτικά ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας το ετοιμάσει) αραιώνουμε τα 100 γραμ. πελτέ με λίγο νερό προσθέτουμε λίγο αλάτι( αν δεν χρησιμοποιήσετε λιαστό πελτέ προσθέστε λίγο παραπάνω) και λίγο πιπέρι και κάνουμε εντριβή σε όλη την επιφάνεια της πλάτης μέσα –έξω.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Βράζουμε το συκώτι για 5 λεπτά με λίγο αλάτι και λίγο ξύδι.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά
Ξεπλένουμε και αφού κρυώσει λίγο το κόβουμε σε μικρά ζαρακια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το συκώτι , ενώνουμε για 2 λεπτά σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε 100 γραμ πελτέ ντομάτας , το ρύζι το ζωμό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τα υλικά ανακατεύοντας.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 10 λεπτά και γεμίζουμε την τσέπη της πλάτης .
Mε μια μεγάλη βελόνα ράβουμε προσέχτηκα το άνοιγμα .(Εναλλακτικά περνάμε ένα ξύλινο σουβλάκι) Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες και την πλάτη.

Προσθέτουμε λίγο νερό η ζωμό λαχανικών αλατοπιπερωνουμε τις πατάτες και σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.( αν μας περισσέψει γέμιση την βάζουμε μαζί με τις πατάτες στο ταψί)

Πολύ σημαντικό είναι το ψήσιμο .
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς και ψήνουμε μισή ώρα, μετά κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για 3 ώρες περίπου .
Τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και δίνουμε χρώμα στους 220 για 10 λεπτά.
Τip. Για να δώσω μοναδικό άρωμα κάτω από την πλάτη τοποθετώ 5-6 κληματόβεργες.