Εκτύπωση

PELOPONNESE WINE FESTIVAL ATHENS

PELOPONNESE WINE FESTIVAL ATHENS

Έστρεψε τα βλέμματα πάνω του το Peloponnese Wine Festival Athens 2024

Το Peloponnese Wine Festival Athens, η κεντρική εκδήλωση της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), έριξε αυλαία για 16η φορά  και όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψε και φέτος τους «προβολείς» πάνω στην εντατική και συστηματική δουλειά που γίνεται στον μεγαλύτερο αμπελώνα της χώρας. Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, 52 οινοποιεία-εκθέτες βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, εκπροσωπώντας στο σύνολό τους τις διαφορετικές οινικές ζώνες της Πελοποννήσου. Εξαιρετικά τιμητική και ουσιαστική για την εκδήλωση ήταν η παρουσία του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος συνομίλησε με το σύνολο των παραγωγών της έκθεσης σε ένα πραγματικά εγκάρδιο κλίμα.


Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και ανάμεσα στο πλήθος των επισκεπτών (επαγγελματιών και οινόφιλων) και των παραγωγών, συντελώντας σε μια πραγματική «γιορτή» για το κρασί της Πελοποννήσου. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα κρασιά, τις διαφορετικές ποικιλίες, τους ίδιους τους οινοποιούς – νέους και καθιερωμένους – ήταν διάχυτο στην φιλόξενη αίθουσα Αφροδίτη, με το κοινό να συμμετέχει ουσιαστικά σε ένα «οινικό σαφάρι» ανακάλυψης και διεύρυνσης αρωμάτων και γεύσεων.
Η φέτινη έκθεση είχε σχεδόν τα πάντα: εκπροσώπηση όλων των αμπελουργικών ζωνών ΠΟΠ και ΠΓΕ, πλήθος γηγενών και άλλων ποικιλιών που καλλιεργούνται στον τοπικό αμπελώνα, παραγωγούς που συμμετείχαν για πρώτη φορά στην έκθεση αλλά και ονόματα που εδώ και χρόνια έχουν ανοίξει τον δρόμο της ανάδειξης των κρασιών της Πελοποννήσου. Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η παράλληλη δράση με τις παλαιές εσοδείες. Το “Vintage Hall” κατάφερε να αναδείξει το δυναμικό παλαίωσης όχι μόνο κλασικών ποικιλιών όπως το Αγιωργίτικο, το Cabernet Sauvignon, το Ασύρτικο κ.α. αλλά και να «εκπαιδεύσει» το κοινό στις απρόσμενες δυνατότητες παλαίωσης αυτόχθονων ποικιλιών όπως ο Ροδίτης, το Μοσχοφίλερο η Κυδωνίτσα κ.α. που έκλεψαν την παράσταση. Μια εκδήλωση που πραγματικά ξέφυγε από τα καθιερωμένα και άνοιξε νέους γευστικούς ορίζοντες στους συμμετέχοντες, κάτι το οποίο αποτέλεσε και το κίνητρο των παραγωγών στην επιλογή των κρασιών για την δράση.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός δήλωσε "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκεται πάντα στο πλευρό της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου και στηρίζει εμπράκτως το επώνυμο κρασί. Τα κρασιά του τόπου μας ξεχωρίζουν και πρωταγωνιστούν, στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι οινοποιοί μας εργάζονται σκληρά με άξονα το τρίπτυχο: Ποιότητα, Ταυτότητα, Εξωστρέφεια.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την ποιότητα αυτού του θεσμού αλλά και τη μαζική συμμετοχή.
Η Περιφέρεια θα στηρίζει το Wines of Peloponnese ώστε να συνεχίσει τις δράσεις του για την ανάδειξη και προβολή του εξαιρετικού αμπελώνα μας"

Ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ και οινοποιός κ. Γιάννης Τρουπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εκδήλωση αποτελεί θεσμό για τον Πελοποννησιακό αμπελώνα και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που κάθε χρόνο καταφέρνουμε να δίνουμε τον «παλμό» του αμπελώνα και όλες τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, πάντα μέσα από μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση».
Το Peloponnese Wine Festival Athens ανανεώνει το ραντεβού του για την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025.
Χορηγοί: CORK HELLAS, GR INOX
Υποστηρικτές: ALPA GLASS, ΔΟΥΜΠΙΑ
Χορηγοί Επικοινωνίας: GRAPE, OINOLOGIA, A8ήνεα, Wineeventsgreece
 
Διοργάνωση: Winetuned, Vinnovation.