Εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα

Εστιατόρια στην Αθήνα, εστιατόρια στην Θεσαλλονίκη, στα νησιά και στους νομούς όλης της Ελλάδας!!!

εστιατόρια σε όλη την ΕλλάδαΕστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Προτάσεις εξόδου και γευσιγνωσίες στα καλύτερα  Εστιατόρια της Ελλάδας. Ενημερωθείτε για τα νέα fine dining restaurants, τα βραβευμένα εστιατόρια, τα εστιατόρια με θέα, τα Μεζεδοπωλεία, τις ταβέρνες. Στο All-Restaurants θα βρείτε ακόμα συνεντεύξεις από κορυφαίους έλληνες Chefs με Συνταγές τους και βραβευμένα Κρασιά με γευστικούς συνδυασμούς  που θα σας συναρπάσουν.

Ελάτε μαζί μας στον συναρπαστικό κόσμο του κρασιού και της γεύσης!

See, smell, touch, taste!.

Εστιατόρια - Νέα γεύσης και οίνου

ΜΗΝΑΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

07-03-2024

ΜΗΝΑΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΤΟ FOUR SEASONS ASTIR PALACE HOTEL ATHENS

Περισσότερα
FOOD EXPO GREECE

15-02-2024

FOOD EXPO GREECE

9,10,11 Μαρτίου 2024

Περισσότερα
ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2024

15-02-2024

ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2024

2, 3 & 4 Μαρτίου, Ζάππειο Μέγαρο

Περισσότερα
PELOPONNESE WINE FESTIVAL ATHENS

26-01-2024

PELOPONNESE WINE FESTIVAL ATHENS

Έστρεψε τα βλέμματα πάνω του το Peloponnese Wine Festival Athens 2024

Περισσότερα

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΡΑΣΙΑ από Έλληνες Οινοπαραγωγούς

Prev Next
LIASTOS | ΓΛΥΚΟΣ | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

LIASTOS | ΓΛΥΚΟΣ | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων.

PRINCESS STAVRINA | ΕΡΥΘΡΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

PRINCESS STAVRINA | ΕΡΥΘΡΟΣ ΓΛΥΚΟΣ ΟΙΝΟΣ

Τεράστια πολυπλοκότητα, εντυπωσιακή οξύτητα και ατελείωτη επίγευση

mystic | ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

mystic | ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

Εκρηκτικό αποτέλεσμα σε κομψότητα και φρεσκάδα

AURELIA | ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

AURELIA | ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

Zωηρό και φινετσάτο με πλούσιες φυσαλίδες στο στόμα

APRILIS | ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

APRILIS | ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ ΑΦΡΩΔΗΣ ΟΙΝΟΣ

Εξαιρετική οξύτητα και ζωηρότητα

SAMOS VIN DOUX | ΓΛΥΚΟΣ | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

SAMOS VIN DOUX | ΓΛΥΚΟΣ | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Vin de Liqueur, είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου...

CLAUDIA SPARKLING | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ

CLAUDIA SPARKLING | ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ

Μακριά και μπισκοτένια επίγευση.

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΟΤΣΙ ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΚΟΤΣΙ ΑΡΝΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ

από την Ντίνα Νικολάου

ΣΥΝΤΑΓΗ ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΣΥΝΤΑΓΗ ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

LA CHEF LEVI | ΑΓΑΠΙΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΙΔΗΣ

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

από τον Χρήστο Στικόπουλο ιδιοκτήτης & Chef Suzanna Restaurant

ΣΥΝΤΑΓΗ | Creamy & Spicy Καροτόσουπα βελουτέ με πράσo

ΣΥΝΤΑΓΗ | Creamy & Spicy Καροτόσουπα βελουτέ με πράσo

...γρήγορο, νόστιμο και γιορτινό!

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ : ΖΟΥΜΕΡΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ BROWNIE

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ : ΖΟΥΜΕΡΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ BROWNIE

Ζουμερό Brownie με ξηρούς καρπούς από τον Στέλιο Παρλιάρο |...

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

CHEFDOEUVRE
IEK PRAXIS
LA CHEF LEVI
LE MONDE

Εστιατόρια Ελλάδα

ΤΟ PALEO είναι… «αλλιώς»!

...του Αργύρη Καλλιανιώτη

Παρότι νέο και ωραίο, το Paleo είναι… «αλλιώς»!

«Paleo» λέγεται και στο αντικείμενό του («οινικό εστιατόριο») είναι διαφορετικό και ξεχωρίζει. Γιατί είναι αυθεντικό και έντιμο έως την τελευταία σταγόνα κάθε φιάλης κρασιού του, με προσωπικότητα, άποψη και ξεκάθαρες επιλογές του πανταχού παρόντα δημιουργού και ιδιοκτήτη του, Γιάννη Καϋμενάκη. Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο από τους οινόφιλους οινικό εστιατόριο (παρά wine bar), που άνοιξε τελικά στον Πειραιά και πραγματικά διαφέρει, ακριβώς επειδή είναι απλώς αυτό που θα έπρεπε να είναι... Ξεχωρίζει έτσι μέσα στη φρενίτιδα ανοίγματος ανάλογων χώρων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Καλώς το λοιπόν κι ας… άργησε! Φαίνεται πως η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω…


Πιο συγκεκριμένα, το Paleo (τονίζεται στο «e») δεν είναι ένα εστιατόριο που «είδε φως» και… μπήκε στο κρασί λόγω μόδας. Αντίθετα, έχει άποψη και πρόταση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις απόλυτα συγκεκριμένες και ξεχωριστές οινικές (και όχι μόνο) επιλογές του δημιουργού του, μέσα από τη μακρόχρονη πορεία, το ψάξιμό, τα ταξίδια του κ.λπ. στον κόσμο του κρασιού. Ό,τι προτείνει το προτείνει συνειδητά, κατόπιν πολύχρονων δοκιμών κρασιών, δεν αναλώνεται οινικά στα ίδια και τα ίδια και σε τετριμμένες λύσεις της αγοράς, ούτε γεμίζει τη λίστα κρασιών του απλώς για να είναι μεγάλη (συχνά χωρίς στοκ πολλών κωδικών, όπως γίνεται αλλού, που αρκετά κρασιά υπάρχουν μόνο γραμμένα στη λίστα…). Ωστόσο, η λίστα κρασιών του περιέχει έναν πυρήνα περίπου 360 ετικετών, αφού προτείνει 100 περίπου διαφορετικά οινικά τοπωνύμια (προελεύσεις) και τα αμπελοτόπια τους (terroir), από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, κυρίως γαλλικό, ισπανικό και ιταλικό, με αρκετές δικές του εισαγωγές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Έπεται δε και λίστα εσοδειών για σημαντικές ετικέτες.
Έναν τέτοιο χώρο (αν όχι περισσότερους) δεν έχει ανάγκη ο οινόφιλος για να περάσει καλά; Να βρίσκει αυτό που δεν βρίσκει αλλού ή σε εμπορικά ράφια της Ελλάδας, να το χαρεί με την παρέα του, να το σχολιάσει με αυτήν και εάν επιθυμεί, με τον πάντα πρόθυμο και κυρίως ευπρόσιτο και ανεπιτήδευτο Γιάννη Καϋμενάκη; Όνομα – οινική «εγγύηση», αφού είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους γνώστες του κρασιού, με χρόνια οινοχοΐας, διαχείρισης και δημιουργίας επιτυχημένων χώρων εστίασης οινικού προσανατολισμό (μεταξύ άλλων «48 The restaurant» και «Cucina Povera») και πάνω απ’ όλα ήθος. Γιατί το κρασί θέλει παρέα και το Paleo είναι ο ιδανικός χώρος να πιείς με την παρέα σου ένα μπουκάλι κρασί ή και… περισσότερα (μπουκάλι, αφού το κρασί σε ποτήρι, παρότι υπάρχει, εδώ δεν έχει την τιμητική του…).
Το κρασί όμως θέλει και… βρώσιμη παρέα, ως ο απόλυτος συνοδός φαγητού. Τι γίνεται λοιπόν στο Paleo με το φαγητό; Τα πράγματα είναι και εδώ απολύτως ξεκάθαρα, έντιμα και επίσης με άποψη: Εκτός από τα πλατό με καλά τυριά και αλλαντικά, το Paleo προτείνει λίγα και φιλικά στο κρασί πιάτα, με σημαία πάλι την προέλευσή, από Ελλάδα ή εξωτερικό, τα οποία εναλλάσσονται. Για να συνοδεύεις ευχάριστα το κρασί σου, που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Εμείς, π.χ., τη βραδιά που πήγαμε, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα του Paleo, δοκιμάσαμε τέσσερα από τα συνολικά εννιά πιάτα του μενού (πρώτα, σαλάτα ή κυρίως): Κις λορέν (Λωρραίνη Αλσατίας – Γαλλία), που ήταν τυπικότατη και ευχάριστα λιπαρή λόγω των καλών τυριών της, Πατέ από συκωτάκια πουλερικών (Τοσκάνη – Κεντρική Ιταλία), με πυκνή, επίσης τυπική γεύση, Φασόλια με πάστα (Καμπανία – Νότια Ιταλία), ένα απλό, αλλά αρωματικό και ευχάριστο πιάτο και Κότσι με ριζότο (Λομβαρδία – Βόρεια Ιταλία), με τρυφερό κρέας με καφέ σάλτσα βαθιάς νοστιμιάς και καλά μελωμένο ριζότο με σαφράν, μάλλον «τσιμπημένο» το άρωμα από το βούτυρο. Η συνολική εικόνα που σχηματίσαμε, τόσο για τις επιλογές όσο και για την εκτέλεσή τους ήταν ιδιαίτερα καλή, τουλάχιστον για το ανεπιτήδευτο και έντιμο στυλ φαγητού που προτείνει το Paleo.
Οι δε τιμές του Paleo είναι επίσης έντιμες, με αυτές των κρασιών να κυμαίνονται από πολύ καλά έως εξαιρετικά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις σε επίπεδα… «κλοπής». Εμείς, αφού εξηγήσαμε στον άκρως επικοινωνιακό κ. Καϋμενάκη τι επιθυμούσαμε (γιατί όσα και να ξέρεις, αξίζει την εμπιστοσύνη του πελάτη, που κάθε άλλο παρά θα «φοβηθεί» το κρασί στα χέρια του), μας πρότεινε μια από τις «οικονομικές» ετικέτες του θρυλικού Château Rayas, το La Pialade (Côtes du Rhône). Ένα κρασί terroir από το Ροδανό της Νότιας Γαλλίας, στην πολύ καλή εσοδεία του 2008, με εξαιρετικές βαθμολογίες (4-4,5 αστέρια και έως και 91/100 βαθμούς). Όχι μόνο έπεσε μέσα στα γούστα μας, σύμφωνα και με αυτό που ζητήσαμε, αλλά στο εστιατόριο αυτό πληρώσαμε για το εν λόγω κρασί πολύ λιγότερα απ’ όσα θα δίναμε σε ένα ξένο e-shop για να το αποκτήσουμε (ίδιες εισαγωγές γαρ, σωστή διαχείριση στοκ κ.λπ.). Τι άλλο να ζητήσει λοιπόν ένας οινόφιλος;
Κατά τα λοιπά, το Paleo, που χαίρει και πολύ καλού σέρβις, εκτός από τα χέρια του Γιάννη Καϋμενάκη και λόγω της έμπειρης και γλυκιάς Αλεξάνδρας, βρίσκεται σε μία θετικά γραφική, μάλλον «παλαιική» και από το απόγευμα και μετά ήσυχη οδό της περιοχής «Ρετσίνα». Για να το προσεγγίσεις δεν χάνεσαι, ακόμα κι αν δεν είσαι Πειραιώτης. Είναι δε όμορφο, μέσα στην απλότητα της διακόσμησής του και η εικόνα του «φωνάζει» εξ αρχής πως όλα εκεί εστιάζουν στο κρασί. Πώς αλλιώς, αφού με το που μπαίνεις αντικρύζεις «φάτσα κάρτα» τη μεγάλη και επιβλητική διάφανη κλιματιζόμενη κάβα του, στο βάθος του ενιαίου, χωρίς κολόνες χώρου. Εκεί είναι που χώνεται ο Γιάννης Καϋμενάκης, σκαρφαλώνει και ελίσσεται, ψάχνοντας το κρασί που του παράγγειλαν ή που θα προτείνει, δημιουργώντας μια εικόνα που εντείνει τις οινικές προσδοκίες. Ακόμα και τα καθίσματα, καρέκλες που είχαν παλιά τα σχολεία, με σιδερένιο σκελετό και ξύλινη βάση – πλάτη, αναγράφουν τοπωνύμια (προελεύσεις) στο πίσω μέρος της πλάτης τους, εγκλιματισμένα στο χώρο και το θέμα του. Παρότι μάλιστα δεν προδιαθέτουν θετικά ως προς την άνεση που θα προσφέρουν, είναι ψαγμένες για να είναι αναπαυτικές (και όντως είναι). Εκτός απ’ όλ’ αυτά, η επίσης θεματικά μινιμαλιστική διακόσμηση βασίζεται στα άδεια μπουκάλια «μεγάλων» έως και «μυθικών», κρασιών (αλλά όχι μόνο) που κάπως, κάπου, κάποτε, δοκιμάστηκαν και σημάδεψαν ποικιλοτρόπως την οινική πορεία του Γιάννη Καϋμενάκη. Πλήθος τέτοιων φιαλών κοσμεί αριστερά και δεξιά τους 70 πόντων τοίχους, που θα κρατούν μάλλον το κτήριο δροσερό ακόμα και σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό θα βοηθά πιθανώς και το πολύ ψηλό ταβάνι του μάλλον μεσαίου μεγέθους χώρου, που είναι ουσιαστικά μία όμορφη ξύλινη σκεπή. Εναπομείνασα, αν και ανακαινισμένη, του παλαιού, βιομηχανικού και χρηστικού κτηρίου που στεγάζει το Paleo, η ομορφιά της πρόσοψης του οποίου έχει επίσης διατηρηθεί, ως σύνδεση με την ιστορία. Αν και το Paleo αναμένεται να γράψει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία στην οινική εστίαση.

Paleo: Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ: 210 412 5204